Wal-Mart on maailman toiseksi suurin yritys, työntekijämäärältään ilmeisesti suurin. Se toimii 30-40 maassa ja sillä on 1,6 miljoonaa työntekijää. Siis 1,6 miljoonaa. So what? Firma jakaa mielipiteitä. Toiset pitää sitä globalisaatiomörkönä, joka polkee työntekijöiden oikeuksia ja hiostaa maailmanlaajuisia tavarantoimittajia. Toiset pitää sitä tulevan globaalin maailman innovatiivisena airuena, jota johdetaan tiukasti, joka hyödyntää informaatioteknologiaa maksimaalisesti ja jonka logistiikkaketjut hakevat vertaistaan.

Mutta yksi on varmaa. Hinnat näissä supermarketeissa ovat alhaisia. Ja näistä marketeista saa kaikkea - autonrenkaista eläviin kaloihin ja kaikkea siltä väliltä. Voin todistaa tämän. Olen käynyt WAL-MARTIssa Mexicossa. Ja kassalla tavaroita ei tarvitse pakata itse.

Tarina kertoo, että marketeissa lipsuttiin tauoista kassoilla. Paikallinen johto ei välittänyt noudatta työaikasääntöjä. Keskusjohto laitti asian järjestykseen. Kassat ohjelmointiin USAn pääkonttorista siten, että ne lukittuivat automaattisesti tietyin väliajoin. Minkäs teet, kahville vaan.

Työntekijöiden vaihtuvuus on muuten 40 % vuodessa. Riittää siinä henkilöstöosastolla vilskettä. Palkkakustannusten osuus tuotteen hinnasta ei saa ylittää 15 %. Kun yrityksellä normaalisti on ideana ostaa halvalla ja myydä kalliilla, niin WAL-MARTin ideana on ostaa halvalla ja myös myydä. Katteen aikaansaamiseksi pitää tulla volyymiä ja sitähän tulee. Vuosimyynti on 180 miljardia euroa (Suomen valtion budjetti n. 40 miljardia).